Blog: Handige belastingtips om het jaar positief uit te luiden

December is de maand waarin je nog kunt profiteren van extra belastingvoordeel. Als je snel bent, kun je nog 1 keer verzoeken tot middeling. Of profiteren van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. In 2022 kun je voor de laatste keer sparen voor je fiscale oudedagsreserve. Met deze belastingtips haal je maximaal voordeel bij je belastingaangifte.

1. Twee slechte coronajaren gehad?

De afgelopen paar jaar waren vaak niet de makkelijkste voor veel zelfstandig ondernemers. Met de middelingregeling kun je de financiële pijn van de coronajaren misschien wat verzachten. Had je in 2020 en 2021 door de coronamaatregelen een forse inkomensterugval? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de middelingsregeling. Je kunt belasting terugvragen via middeling als je jaarinkomen in 2019, 2020 en 2021 sterk verschilt. De regeling wordt op 1 januari 2023 afgeschaft. De periode 2022-2024 is het laatste tijdvak waarover middeling mogelijk is.

Gemiddelde inkomen van 3 jaar

De Belastingdienst berekent het gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten kalenderjaren. Over dit gemiddelde inkomen wordt per jaar opnieuw de belasting uitgerekend. Is het totaal van de nieuwe belastingbedragen meer dan € 545 lager dan de belasting die je in 2019, 2020 en 2021 hebt betaald, dan krijg je het verschil terug.

2. Investeringsaftrek

Heb je grote aankopen (van minimaal € 450) gedaan dit jaar? Check dan hoeveel je tot nu toe bij elkaar hebt besteed. Door je investeringen over de drempel van € 2.401 te duwen, pak je ten minste € 700 extra aan belastingaftrek mee. Dat zit zo:
Als je meer dan € 2.400 (excl. btw) uitgeeft aan bedrijfsmiddel, dan heb je recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Je kunt tot 28% van het bedrag aftrekken van je winst. Bij een bedrag van € 2.500 levert dat een aftrekpost op van € 700. En je hebt – bij een gezamenlijke restwaarde van 10% van het aankoopbedrag – de komende vijf jaar elk jaar een afschrijving van € 450 ten laste van je winst.
Als je investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Energielijst staat, kom je bovenop de KIA in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA).

Verschil met kosten

  • Aankopen onder de € 450 (excl. btw) zijn kosten. Dat geldt ook voor de uitgaven die betrekking hebben op een jaar, zoals de onderhoudskosten van je auto die je op de zaak rijdt. Het bedrag komt in één keer ten laste van de winst.
  • Aankopen van € 450 of duurder worden aangemerkt als investeringen. Denk aan apparatuur en machines, maar ook een ergonomische bureaustoel. De aanschafprijs moet je afschrijven.

3. Voor de laatste keer: de fiscale oudedagsreserve (for)

Als zelfstandig ondernemer of zzp’er moet je zelf je pensioenvoorziening regelen. Dat kan op verschillende manieren, waarbij je twee fiscale opties hebt: de fiscale oudedagsreserve (for) of stortingen voor een lijfrenteverzekering.
De for is een boekhoudkundige reservering, waarbij je een percentage van de winst mag reserveren voor je pensioenopbouw. Uiteindelijk moet je het bedrag van de for omzetten in een lijfrentevoorziening. De for verdwijnt in 2023.
Naast de for kun je ook sparen voor een lijfrente. De premies die je betaalt, zijn aftrekbaar tot een bepaald maximum, de jaarruimte.
Tip! Je kunt sparen via lijfrente en/of for, je kunt ook kiezen om te sparen in box-3 of ervoor te kiezen om versnelt je hypotheek af te lossen. Je boekhouder kan je uitleggen wat de impact is van de verschillende keuzes op je IB-aangifte.

4. Vervoer

Per 1 januari 2023 gaat het bedrag dat je als kosten mag rekenen voor zakelijke kilometers van € 0,19 naar € 0,21. Vanaf 2024 wordt dit zelfs € 0,22.
Elektrische auto
Als je als particulier een elektrische auto koopt, maak je aanspraak op subsidie. In 2023 bedraagt deze subsidie € 2.950 voor nieuwe elektrische auto’s en € 2.000 voor occasions. De catalogusprijs van de auto moet liggen tussen € 12.000 en € 45.000 en de actieradius moet ten minste 120 kilometer zijn. Je mag de auto dan dus niet tot je ondernemingsvermogen rekenen.
Tip! Je kunt de subsidie vanaf 2 januari 2023 9:00 uur online aanvragen op www.rvo.nl, nadat je de koop- of leaseovereenkomst hebt gesloten. De regeling is populair, de subsidiepot was dit jaar binnen ‘no time’ leeg.
Fiets van de zaak
Als zzp’er kun je een nieuwe fiets ‘op de zaak’ kopen of leasen. Voorwaarde is dat je de fiets voor minimaal 10% zakelijk gebruikt. Als je het slim doet heb je zelfs mogelijk ook nog eens recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (zie hierboven). Voor het gebruik krijg je wel een ‘bijtelling privégebruik fiets’: 7% van de adviesprijs van de fiets (de adviesprijs kun je vinden op: www.bijtellingfietsvandezaak.nl).

Let op!
 De btw van de aanschafkosten en losse kosten voor de fiets mag je aftrekken als voorbelasting, maar omdat je de fiets van de zaak ook privé gebruikt, mag je alleen het geschatte zakelijke deel van de btw aftrekken. Je boekhouder kan je helpen bij de (laatste) btw-aangifte van het jaar of achteraf met de btw-suppletie.

5. Eigen woning kopen

Voor starters op de woningmarkt geldt in 2023 een verhoogde vrijstelling overdrachtsbelasting. Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen volgend jaar geen overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning van maximaal € 440.000 (was: € 400.000).

Meer weten?
Zoek een betrouwbare partner voor financieel en fiscaal advies die met je meedenkt. Vind een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.

Bron: deZZP.nl

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.

Het bericht Blog: Handige belastingtips om het jaar positief uit te luiden verscheen eerst op NOAB.

Interessant? Deel dit bericht!