Blog: Zet je droom op papier

Econoom en schrijver Oeds-Jan Postma houdt ons in de inleiding van zijn boek ‘Miljonair met een gewone baan’ een spiegel voor: ‘Mensen dromen weg bij het Zwitserleven-gevoel, maar maken ondertussen keuzes die hen juist steeds verder van deze droom wegleiden.’ Zijn eerste advies: schrijf je droom op papier!

Eigenlijk houdt Oeds-Jan ons in zijn inleiding twee spiegels tegelijk voor. We dromen van een zonnige, financieel zorgeloze toekomst, maar handelen daar niet naar en maken ’m dus niet concreet. Een huis in Frankrijk? Een zeilboot? Miljonair worden? Of gewoon meer met de voeten op de grond: het eigen huis hypotheekvrij? Zonder stip op de horizon blijven je dromen onbereikbaar. En door je droom op papier te zetten, breng je je droom één eerste stap dichterbij.

Het belang van een financiële horizon 

Samen met een paar vrienden had ik in mijn studententijd een hobby: lekker uit eten gaan. Maar… we hadden amper genoeg geld om het einde van de maand te halen. Toch lukte het ons om af en toe om in een bijzonder restaurant te eten. Daar waren maar twee eenvoudige stappen voor nodig.

  1. We bedachten samen in welk restaurant we wilden eten en legden een datum vast.
  2. We legden elke maand een vast bedrag opzij.

Elk half jaar gingen we stijlvol gekleed op pad naar de beste restaurants, ver boven onze stand. We leefden voor één avond onze droom. ‘Onbetaalbaar’, zoals de pay-off van een bekende financiële dienstverlener luidt.

Simpele vragen zijn vaak de beste vragen. Zoals ‘Wat is je droom?’. Probeer die vraag zo concreet mogelijk te formuleren. Het liefst in 1 zin. Dat is je doel. In het geval van Oeds-Jan Postma was dat: miljonair worden met een gewone baan. Dat klinkt niet realistisch, maar het lukte hem op zijn 44ste, terwijl hij een modaal inkomen verdiende. Een van de eyeopeners uit zijn persoonlijke verhaal is dat miljonairs vaak heel bescheiden leven. Ze laten hun geld het werk doen, wat meteen ook het onderwerp is van zijn tweede boek: ‘Slapend rijk’. Daarbij is een disclaimer op z’n plaats: Postma heeft zijn vermogen opgebouwd met (index)beleggen. Dat moet je passen. Gelukkig ontvang je weer rente op je spaargeld. Dus als je niet zo avontuurlijk bent ingesteld, is er weer een alternatief om je geld te laten groeien.

Eigen baas over je financiële toekomst

Dromen hebben vraagt om actie, is in het kort de boodschap van Oeds-Jan. Niet denken in belemmeringen, maar in mogelijkheden. Focus niet op de drempels. Het luxe uit eten is een mooi voorbeeld: met een simpele strategie behaalden we ons doel. Zo werkt het ook met financiële planning of een spaardoel. Als je je spaargeld oormerkt voor iets wat je heel graag wil, bijvoorbeeld elke vijf jaar een sabbatical, dan wordt het een stuk makkelijker om elke maand een vast bedrag opzij te zetten en je spaarpotje met rust te laten. Als je doel ver weg ligt, kun je ook prima (index)beleggen. Het is riskanter dan sparen, maar daar staat tegenover dat het rendement op de langere termijn meestal ook hoger is.

Één belangrijk doel ligt vaak ver weg, het pensioen, waardoor het veel zzp’ers moeite kost om er aandacht aan te besteden. Daardoor is het makkelijk om sparen voor je pensioen uit te stellen. Het probleem is alleen dat je de achterstand bijna niet meer inhaalt. Het mooie van eigen baas zijn, is dat je ook eigen baas bent over je vermogensopbouw. Je kunt fiscaal pensioensparen, via een lijfrenterekening, of zelf sparen en beleggen. Als je een eigen huis hebt, kan je extra aflossen. Het maakt niet uit wat je doet, als je maar een (financieel) plan maakt. En vind je je AOW-leeftijd te ver weg? Denk dan als Oeds-Jan en misschien ben jij straks miljonair. Vandaag kan zomaar de eerste stap in de goede richting zijn.

Meer weten?
Zoek een betrouwbare partner voor financieel en fiscaal advies die met je meedenkt. Vind een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.

Bron: deZZP.nl

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.

Het bericht Blog: Zet je droom op papier verscheen eerst op NOAB.

Interessant? Deel dit bericht!