Bedrijven verkopen zzp’er ‘DBA-zekerheid’

Het blijft onduidelijk wanneer een zzp’er onder de wet DBA daadwerkelijk als zelfstandige opereert. Ook dit jaar worden geen boetes opgelegd voor overtredingen. Er zijn wel bedrijven die brood zien in het zekerheid bieden aan twijfelende zelfstandigen via een certificaat. Maar volgens de Belastingdienst is zo’n certificaat waardeloos, schrijft Trouw.

Diverse bedrijven bieden controles die aan een zzp’er de zekerheid moeten bieden dat ze geen schijnzelfstandige zijn.

Multiflexx rekent zo’n € 30 voor een check en vervolgens registratie als ‘veilige’ zzp’er. Bij DBA-erkend kan voor € 7,50 een checklist met 25 vragen worden doorlopen die uitsluitsel geeft. Daarvan zouden enkele honderden zelfstandigen gebruik van hebben gemaakt. “Die hadden overigens ook gratis een vragenlijst op de site van de Belastingdienst kunnen invullen om een indicatie te krijgen”, aldus de krant.

Alleen fiscus biedt zekerheid
Bij de Belastingdienst zijn de certificaten niet bekend. Ze suggereren zekerheid, maar die kan alleen de fiscus zelf bieden, benadrukt een woordvoerder. Brancheorganisaties ZZP-Nederland, Platform Zelfstandige Ondernemers en ZBo (bouw) raden het af om met zo’n bedrijf in zee te gaan. Maar Multiflexx-directeur Marc Sitskoorn vindt dat zijn bedrijf opdrachtgevers ontzorgt door documenten van zzp’ers te controleren, bovenop onderzoek naar de inhoudelijke werkzaamheden. Hoogleraar arbeidsrecht Gerrard Boot vindt dat de site zzp’er misleidt door te suggereren dat een registratie gegarandeerd naheffingen of boetes voorkomt. “Als je met een korte scan zeker wist of je echt als zelfstandige aan het werk bent, was er niet zoveel gedoe over de wet waarin dat geregeld is.”