Staat jouw onderneming er financieel niet goed voor? Dan sta je voor een belangrijke keuze: blijf je doorgaan of trek je de stekker eruit? Wij delen vier overwegingen:
- Verdien je genoeg om rond te komen?
- Kun je jouw schulden betalen?
- Zie je nog kansen?
- Geeft ondernemen je nog energie?
De meeste ondernemers zullen niet snel stoppen met hun bedrijf. Dat voelt een beetje als falen. Toch kan stoppen een verstandige keuze zijn. Bijvoorbeeld om een faillissement en verdere financiële schade te voorkomen. Niet alleen voor jou als ondernemer, maar ook voor klanten, medewerkers en zakelijke relaties. Valt jouw bedrijfsresultaat tegen en maak je je zorgen over de toekomst? Wij helpen je met vier overwegingen om tot een weloverwogen keuze te komen: stoppen of doorgaan?
1. Verdien je genoeg om rond te komen?
Als ondernemer wil je geld verdienen. Je moet minimaal je vaste lasten kunnen betalen. Bereken welke omzet je minimaal nodig hebt om van te kunnen leven. Denk aan privé-uitgaven, zoals je hypotheek en boodschappen, maar ook aan inkomstenbelasting en zakelijke lasten, zoals de huur van een bedrijfspand of de kosten van een leaseauto. Verwacht je voldoende opdrachten of bestellingen om de minimaal benodigde omzet te kunnen behalen en dus rond te kunnen komen? Zorg dat je weet hoe jouw bedrijf er financieel voor staat. Een fiscaal adviseur kan je helpen bij het berekenen van jouw omzet en het opstellen van een exploitatiebegroting.
2. Kun je jouw schulden betalen?
Verslechtert de financiële situatie van je bedrijf en heb je betalingsachterstanden? Houd zicht op je betalingsverplichtingen en probeer haalbare regelingen te treffen. Als het water je aan de lippen staat en je noodgedwongen gestopt bent met het betalen van je schuldeisers, dan kunnen zij bij de rechtbank jouw faillissement aanvragen. Als je zelf inziet dat jouw bedrijf geen bestaansrecht meer heeft, is het verstandig geen nieuwe schulden aan te gaan en zelf gecontroleerd te stoppen. Op het Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel lees je welke stappen je moet zetten om je bedrijf te beëindigen.
3. Zie je nog kansen?
Heb je nog vertrouwen in je onderneming? Bijvoorbeeld omdat je verwacht dat jouw terras deze zomer weer drukbezocht wordt? Of omdat je nieuwe kansen ontdekt, zoals het openen van een webshop? Houd zicht op de liquiditeit van je onderneming. Hoe lang kun je het volhouden met je reserves? Check of je ter overbrugging een beroep kunt doen op regelingen van de overheid, zoals een tegemoetkoming in je loonkosten of tijdelijke inkomensondersteuning. Werk eventueel een aangepast businessmodel uit. Lees ook ons blog ‘In zwaar weer? Keer het tij met een toekomstproof businessmodel’.
4. Geeft ondernemen je nog energie?
Haal je nog plezier en voldoening uit het ondernemerschap? Ga je ’s ochtends fluitend aan het werk of lig je ’s nachts wakker van de zorgen? Als ondernemen vooral tot onrust leidt, is het slim om te bedenken of het ondernemerschap nog bij je past. Misschien haal je meer rust uit een vaste baan in dienstverband. Bedenk dat stoppen ook bij ondernemen hoort. Jij staat aan het roer en bepaalt de koers.
Leren van fouten
Wist je dat Steve Jobs ooit werd weggestuurd bij Apple, J.K. Rowling (het brein achter de boeken van Harry Potter) werd afgewezen door meerdere uitgeverijen en Walt Disney te horen kreeg dat hij ‘niet creatief genoeg’ was? Besluit je te stoppen met ondernemen? Zie het niet als falen, maar beschouw het als een les. Bedenk dat Thomas Edison duizenden prototypes nodig had om uiteindelijk een werkende gloeilamp uit te vinden. Zijn uitspraken werden misschien wel even beroemd als zijn uitvinding: “I have not failed 10,000 times. I have succeeded in proving that those 10,000 ways will not work.” Soms moet je falen om te kunnen slagen.
Meer weten?
Twijfel je over stoppen of doorgaan? Zoek een betrouwbare partner voor financieel en fiscaal advies, die jouw business begrijpt, financiële cijfers inkleurt en met je meedenkt over zakelijke beslissingen. Vind een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.