UBO-register komt er pas in 2019

UBO-register komt er pas in 2019

Grootaandeelhouders van bijvoorbeeld familiebedrijven en bestuurders achter stichtingen kunnen nog iets langer genieten van hun anonimiteit. Het onder ondernemers gewraakte ‘UBO-register’ komt er op zijn vroegst pas volgend jaar, blijkt uit een brief van het kabinet.

In het register komt informatie te staan van de ‘ultimate beneficial owner’ (UBO) van onder meer ondernemingen en stichtingen. Het UBO-register is onderdeel van de vierde Europese anti-witwasrichtlijn, en Nederland is dus verplicht om het in te voeren. Types die zich bezighouden met witwassen willen zich nog wel eens verschuilen achter een wirwar aan bv’s. Het idee achter het register is dat opsporingsinstanties sneller duidelijk hebben wie er achter de schermen aan de touwtjes trekt en zo witwassen beter aan kunnen pakken.

Kritiek op inbreuk privacy UBO-register

Maar al sinds de aankondiging van het register is er kritiek. Bijvoorbeeld uit de hoek van familiebedrijven, maar ook van bestuurders bij goede doelen. Veel UBO’s vrezen voor hun privacy. Iedereen mag namelijk straks in het register een aantal basisgegevens opvragen van Nederlandse UBO’s. Elke rechtspersoon moet bovendien een UBO aanwijzen. De definities voor wie de UBO is verschillen wel enigszins, zie hiervoor het artikel: Wanneer is iemand een UBO?

Het kabinet was eigenlijk al een eind op scheut met de invoering van het register, dat ondergebracht wordt bij de Kamer van Koophandel. De invoering stond oorspronkelijk gepland voor komende zomer. Maar dat wordt nu toch later, schrijft minister Hoekstra van Financiën in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. Reden voor die vertraging zijn wijzigingen in de anti-witwasrichtlijn die de Europese lidstaten eind vorig jaar hebben goedgekeurd. Wat Hoekstra betreft kan het oorspronkelijke wetgevingstraject daarom niet zomaar worden doorgezet.

Wetsvoorstel begin 2019 naar Tweede Kamer

De minister wacht nu totdat de wijzigingen in de richtlijn van kracht zijn. Dat is naar verwachting dit voorjaar. Vervolgens gaat het conceptwetsvoorstel voor het UBO-register voor de zomer nog naar de Autoriteit Persoonsgegevens voor advies. Daarna doet de Raad van State er nog zijn zegje over en dan zou het wetsvoorstel begin 2019 bij de Tweede Kamer moeten liggen.

Interessant? Deel dit bericht!