Update Tegemoetkoming loonkosten personeel (NOW) – 31 Augustus 2020

Als ondernemer blijf je ook na 1 oktober a.s. in aanmerking komen voor loonsteun (NOW 3) als je tenminste 20% omzetverlies hebt door de coronacrisis. Voor de tegemoetkoming in de loonkosten verlengt het kabinet de regeling namelijk met 9 maanden (3 x 3 maanden), zij het in een iets andere vorm. De NOW-regeling wordt geleidelijk afgebouwd; de vergoedingspercentages gaan dalen.

  • 1e tijdvak: in het tijdvak van oktober t/m december 2020 wordt het maximale vergoedingspercentage 80% (i.p.v. nu 90%). 10% gaat naar een fonds van waaruit omscholing voor werknemers moet worden betaald en van-werk-naar-werk-trajecten.
  • 2e tijdvak: van januari t/m maart 2021 bedraagt het vergoedingspercentage 70%.
  • 3e tijdvak: van april t/m juni 2021 wordt het 60%.

De doel van de regeling blijft het behoud van banen, maar dat zal niet in elke sector lukken. De economie zal blijvend veranderen door de coronacrisis. Vandaar dat wordt ingezet op omscholing en de van-werk-naar-werk-trajecten. Naarmate de crisis langer duurt, zullen banen verloren gaan en zullen de bedrijven hun bedrijfsvoering moeten aanpassen. Het kabinet geeft daarom in de NOW 3 vanaf het eerste tijdvak (oktober 2020) de ruimte een gedeelte van de loonsom te laten dalen, zonder dat de subsidie wordt verlaagd. Het vrijstellingspercentage voor de loonsom loopt op van 10% in het eerste tijdvak, naar 15% in het tweede tijdvak tot 20% in het derde tijdvak.

Korting/boete vervalt
Je kunt in overleg met de werknemers(vertegenwoordiging) bepalen of en hoe je de loonsom wilt laten dalen. Dat kan via bijvoorbeeld natuurlijk verloop, ontslag of een vrijwillig loonoffer. In het laatste geval blijft onverminderd gelden dat je arbeidsvoorwaarden niet eenzijdig kunt aanpassen. De korting/boete die in de NOW wordt toegepast op het moment dat je mensen ontslaat vanwege bedrijfseconomische redenen, vervalt.

Maximale vergoeding
Het maximaal te vergoeden loon per werknemer zal in de eerste twee tijdvakken gelijk zijn aan de NOW 1 en 2, namelijk maximaal twee maal het dagloon, wat neerkomt op € 9.538 per maand. In het derde tijdvak zal dit worden verlaagd naar maximaal één keer het dagloon. Daarmee komt het laatste tijdvak van de NOW 3 meer in lijn te liggen met de reguliere sociale zekerheid.

Scholing – verbod uitkering dividend en bonus
De inspanningsverplichting gericht op scholing en het verbod op het uitkeren van dividend en bonusuitkeringen blijven in de NOW bestaan. De vaste (forfaitaire) opslag voor de werkgeverslasten, zoals vakantiegeld en pensioenpremies, blijft 40%. Net als in de NOW 1 en 2 ontvang je na de aanvraag een voorschot van 80% van het subsidiebedrag en bij de vaststelling de overige 20%.

Het UWV streeft ernaar het eerstvolgende aanvraagtijdvak per 16 november 2020 te openen, waarbij een aanvraag kan worden ingediend voor het eerste tijdvak (1 oktober t/m 31 december 2020). Voor elk tijdvak kun je besluiten om wel of geen aanvraag in te dienen. Ook als je geen gebruik gemaakt hebt van de NOW 1 of de NOW 2 kun je gebruik maken van de NOW 3. De vaststelling van de subsidie vindt na afloop van de drie tijdvakken plaats, vanaf de zomer van 2021.

Interessant? Deel dit bericht!