Uiterste datum indienen aanvraag Q4 2020
Wil je nog een aanvraag indienen voor deze regeling voor het vierde kwartaal van 2020? Doe dit dan zo snel mogelijk want 29 januari a.s. tot 17.00 uur is de uiterste datum waarop de aanvraag kan worden ingediend bij RVO.nl. Je vindt de SBI-code waarvoor je TVL aanvraagt in de adviestool TVL bij RVO. Wijzigen van je SBI-code in het KvK Handelsregister heeft geen invloed op je aanvraag TVL.
De tegemoetkoming van minimaal 750 euro en maximaal 90.000 euro is voor bedrijven die minimaal 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Verplicht gesloten horecaondernemingen en non food detailhandelondernemingen ontvangen de opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) of de opslag Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD) bovenop TVL. Voor ondernemers en toeleveranciers in de evenementenbranche komt een aanvullende TVL-subsidie.
TVL wordt voorlopig niet afgebouwd
Omdat de tweede golf langer aanhoudt dan gedacht, is op 9 december 2020 besloten dat de TVL voorlopig niet wordt afgebouwd. Het subsidiepercentage voor TVL Q4 2020 en TVL Q1 2021 stijgt mee met het omzetverlies van de aanvrager, de verbreding van SBI-codes blijft gelden tot en met Q1 2021.
Aangiftes misbruik TVL-regeling
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie vanwege vermoedens van misbruik bij de subsidieregeling TVL. Het gaat om 70 aangiftes. TVL-regeling is bedoeld voor MKB-bedrijven die door de coronacrisis in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten.
Voorkomen misbruik
De TVL regeling is erop gericht om MKB-ondernemers en zzp’ers snel van steun te voorzien om hun vaste lasten te betalen. Aanvragen worden daarom waar het kan geautomatiseerd afgehandeld. Om misbruik zoveel mogelijk tegen te gaan is een uitgebreid systeem ingericht. Op basis van deze meldingen is het systeem als volgt aangescherpt:
Het risicoprofiel wordt aangepast op basis van waargenomen patronen. Bij een hoger risicoprofiel van aanvragen worden aanvragen vooraf handmatig beoordeeld.
Handmatige controle is aangescherpt bij de uitbetaling van voorschotten.
Alle aanvragen worden vanaf nu bij bevoorschotting en bij de vaststelling gecontroleerd op basis van gegevens van de Belastingdienst.
Bij een vermoeden van misbruik na een onderzoek, wordt sneller overgegaan tot het vaststellen van de subsidie op nihil en worden eventuele voorschotten teruggevorderd.
Er zal nog intensiever overleg plaatsvinden tussen RVO, KVK, de banken, FIOD, Belastingdienst en het UWV. Er is dagelijks overleg tussen de gespecialiseerde fraudeafdelingen van banken en die van de RVO. Het ministerie van EZK bekijkt samen met RVO of deze maatregelen voldoende zijn om misbruik tegen te gaan.
Eenmalige opslag Voorraad Gesloten detailhandel (VGD)
Op 18 december werd bekend dat de verplicht gesloten non-food detailhandelbedrijven de eenmalige opslag Voorraad Gesloten Detailhandel (VGD) ontvangen bovenop de TVL subsidie in het 4e kwartaal van 2020. Deze subsidie is bedoeld als tegemoetkoming voor de kosten van (kerst)voorraad die niet meer verkocht kan worden en is belastingvrij. VGD is bedoeld voor ondernemers die met hun hoofdactiviteit geregistreerd staan met een sbi-code die onder gesloten detailhandel valt (zie https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/tvl/eenmalige-opslag-voorraad-gesloten-detailhandel-vgd).
Alle voorwaarden van TVL, zoals 30% omzetverlies in het 4e kwartaal 2020 zijn van toepassing. De omzetcijfers van het 4e kwartaal worden vergeleken met dezelfde periode in 2019. Er is dus geen aangepaste voorwaarde omzetverlies in verband met de timing van de lockdown per 15 december 2020.
De VGD is minstens 2,8% van het omzetverlies bovenop het bedrag aan TVL. De maximale subsidie is 20.160 euro. Gesloten non-food detailhandelbedrijven die zich tussen 29 februari en 15 maart 2020 hebben ingeschreven ontvangen 101 euro. De opslag wordt automatisch toegevoegd aan TVL van het 4e kwartaal. Hier hoef je niets extra’s voor te doen.
TVL-opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA)
Verplicht gesloten horecaondernemingen ontvangen in het 4e kwartaal van 2020 één keer een opslag bovenop de TVL-subsidie. Deze opslag Horeca Voorraad en Aanpassingen (HVA) is minstens 2,8% van je omzetverlies. Dit percentage neemt toe als het omzetverlies groter wordt. De maximale opslag is 20.160 euro, belastingvrij. Gesloten horecaondernemingen die zich tussen 29 februari 2020 en 15 maart 2020 hebben ingeschreven in het handelsregister ontvangen een vaste opslag van 101 euro. Bereken je verwachte opslag vanaf eind januari 2021 via de adviestool TVL van RVO.
De extra subsidie geldt voor deze SBI-codes:
- 10.1 (restaurants)
- 10.2 (fastfoodrestaurants, cafetaria’s, ijssalons, eetkramen, etc.)
- 29 (kantines en contractcatering)
- 30 (cafés, discotheken, nachtclubs, etc.)
Voorwaarde is dat één van deze SBI-codes op 15 maart 2020 vermeld staat als hoofdactiviteit in het KVK Handelsregister bij de hoofdvestiging van je bedrijf. Je vindt deze SBI-code in de adviestool van RVO.
Event-cateringbedrijven en hotel-restaurants kunnen geen gebruik maken van deze subsidie. De subsidie is bedoeld voor aanpassingen aan de 1,5 meter afstand en om te helpen met kosten voor kuchschermen, voedselvoorraad die bederft en aanleg en overkapping van buitenterrassen. De extra subsidie is gekoppeld aan TVL Q4 2020 en wordt automatisch bij de TVL opgeteld. Kom je niet in aanmerking voor TVL Q4 2020, dan heb je geen recht op deze extra ondersteuning.
Gesloten eet- en drinkgelegenheden die zich tussen 29 februari en 15 maart 2020 hebben ingeschreven in het KVK-handelsregister ontvangen een vaste opslag van 101 euro.