Afschaffing dividendbelasting gaat toch niet door

Afschaffing dividendbelasting gaat toch niet door

Het kabinet ziet toch af van het plan om de dividendbelasting te schrappen. Na een vrij korte ‘heroverweging’ heeft premier Rutte nu bekendgemaakt dat de hele afschaffing niet doorgaat. De € 1,9 miljard die daarmee vrijkomt wordt gebruikt om het bedrijfsleven meer lucht te geven en om het vestigingsklimaat te verbeteren.

Op het schrappen van de dividendbelasting is al sinds de aankondiging volop kritiek. De maatregel zou vooral voordeel opleveren voor buitenlandse beleggers. Het draagvlak was dus al niet zo breed, en onlangs zorgde Unilever voor een extra domper. De was- en levensmiddelengigant blies de verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam af. Dat paste echter niet in het beeld dat het afvoeren van de dividendbelasting helpt om Nederland aantrekkelijker te maken voor multinationals. Mede door het besluit van Unilever is het kabinet de maatregel daarom gaan heroverwegen.

Geld komt ten goede aan het bedrijfsleven
Binnenhof-kenners voorspelden al dat ‘heroverwegen’ een eufemisme zou zijn voor ‘weg met die maatregel’, en die voorspelling komt nu dus uit. Premier Rutte liet tijdens een persconferentie weten dat de slordige € 2 miljard die nu vrijkomt wordt besteed aan het vestigingsklimaat. En dat niet alleen multinationals, maar ook kleinere onderneming daarvan moeten profiteren. Het kabinet financiert een hele serie maatregelen uit het ‘dividendpotje’, blijkt uit een brief die staatssecretaris Snel van Financiën inmiddels naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Hier vindt u een overzicht van de maatregelen.

Interessant? Deel dit bericht!