Belastingdienst voert minder controlers uit op ondernemers

Belastingdienst voert minder controlers uit op ondernemers

De problemen met personeel bij de Belastingdienst leiden tot minder controles op ondernemers. Daardoor loopt de schatkist inkomsten mis. Vorig jaar kwam er voor 877 miljoen euro aan extra opbrengsten uit boekencontroles bij het midden en kleinbedrijf. Dat is ruim 100 miljoen euro minder dan in 2016.

Dat schrijft het FD op basis van gegevens die de Belastingdienst aan de Kamer heeft verstrekt. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën erkent dat de daling het gevolg is van problemen bij de Belastingdienst. Het aantal boekenonderzoeken is vorig jaar naar 23.600 gezakt, tegenover 27.000 in 2016.

Volgens FNV-bestuurder Mieke van Vliet worden zelfs de aangiftes, waarvan de systemen aangeven dat ze risicovol zijn, terzijde gelegd. Van Vliet wijst erop dat ‘als bedrijven en particulieren in de gaten krijgen dat ze niet meer zo nauwgezet worden gecontroleerd, dat dit zeker ook wat gaat betekenen voor de belastingmoraal’.

Voorzitter Fons Overwater van het Register Belastingadviseurs erkent tegenover BNR dat zijn leden merken dat klanten vaker druk uitoefenen om misbruik te maken van de lage pakkans. De Tweede Kamer vergadert vandaag over de inningsproblemen bij de fiscus.

Interessant? Deel dit bericht!