Goed nieuws voor werkende (aanstaande) ouders in loondienst: vanaf 2 augustus 2022 kun je tot negen weken deels betaald ouderschapsverlof opnemen. Als je wilt, natuurlijk. Je kunt ze verbruiken tot de eerste verjaardag van de baby. Bijvoorbeeld na afloop van jouw bevallings- of geboorteverlof, of aansluitend op dat van je partner.
Zo’n twee maanden lang – aaneengesloten of verspreid over het eerste (!) levensjaar van hun kindje – kunnen ouders straks een uitkering aanvragen. Hetzelfde geldt voor pleeg- en adoptieouders, maar dan niet met de geboortedatum als uitgangspunt, maar de dag van plaatsing of adoptie
Momenteel heb je tot de achtste verjaardag van je kind recht op in totaal 26 weken onbetaald ouderschapsverlof. Die kun je, meestal naar eigen inzicht, verzilveren na afloop van je bevallings- of (aanvullend) geboorteverlof.
Straks krijg je in 9 van die 26 weken inkomen van het UWV (al dan niet via je werkgever). Die uitkering bedraagt 70 procent van je dagloon, begrensd tot de helft van het (tweemaal per jaar) door het ministerie van SZW vastgesteld maximumdagloon.
Die 70 procent sluit aan bij de hoogte van het geboorteverlof: naast een week volledig loon, uitbetaald door hun werkgever, betaalt het UWV werknemers tenslotte nu al maximaal vijf weken lang tot 70 procent daarvan (opnieuw begrensd ten opzichte van het maximumdagloon).
Voor wie geldt het betaald ouderschapsverlof in 2022?
Je hebt recht op een gedeeltelijk doorbetaald ouderschapsverlof als je een werknemer in loondienst bent. Maar je kunt ook van de regeling profiteren als je wel een arbeidsovereenkomst hebt maar niet voor de Ziektewet bent verzekerd. Denk aan een directeur-grootaandeelhouder. Die categorie niet-verzekerde werknemers kan per 2 augustus 2022 ook aanspraak maken op het aanvullend geboorteverlof, in tegenstelling tot de huidige verlofregeling.
Het recht geldt voor elke werknemer op wie een of meer zaken van toepassing is:
- Je bent de wettelijke ouder van het kind.
- Je hebt het kind heeft erkend.
- Je woont op hetzelfde adres als het kind, je verzorgt het en je voedt het op (bijvoorbeeld als stiefouder).
- Je bent pleegzorgouder of adoptieouder van het kind.
Riante verhoging van vaderschapsverlof in 2022
Vooral de partner van de moeder krijgt hiermee een riant pakket cadeau. Terwijl een trotse vader in 2018 twee dagen had om zich volledig betaald voor moeder en kind uit te sloven, kreeg een tweede ouder per ingang van 2019 na een bevalling een hele week (of vijf “snipperdagen”) zijn salaris. Anderhalf jaar later kwam daar de mogelijkheid van vijf weken geboorteverlof (in de eerste zes levensmaanden opgenomen) bovenop, tegen 70 procent van diens loon. Vanaf aankomende zomer komen daar dus nog optioneel negen weken bij, tegen 70 procent van het gebruikelijk loon.
Aanstormende kraamvrouwen kunnen vanaf 2 augustus 2022 het betaald ouderschapsverlof opnemen na afloop van hun zestien weken bevallingsverlof. Zij krijgen dezelfde loonpercentages uitgekeerd. Voor moeders met een kindje van vóór 2 augustus geldt na afloop van hun bevallingsverlof dezelfde regeling als die van hun partner.
Mag je medewerkers ouderschapsverlof weigeren?
In principe mag je ouderschapsverlof niet weigeren. Kan het verlof van de werknemer je bedrijf ernstig in de problemen kan brengen? Dan mag je de indeling van de verlofuren in overleg met de werknemer wijzigen. Net als onder de oude regeling. Dit moet vier weken voor het ingaan van het verlof gebeuren, en je moet de wijziging schriftelijk motiveren. De werknemer mag dit besluit aanvechten bij de rechter.