Betaalinstructie is nieuw alternatief voor Acceptgiro

Betaalinstructie is nieuw alternatief voor Acceptgiro

Er is een nieuw alternatief voor de Acceptgiro: de uniforme Betaalinstructie. Betaalvereniging Nederland heeft een sjabloon bepaald voor een standaardindeling en -opmaak van betaalgegevens op facturen. De Betaalinstructie moet een efficiënte en effectieve reconciliatie voor organisaties opleveren.

Alle gegevens die een debiteur nodig heeft om een factuur foutloos te kunnen betalen via internetbankieren, mobiel bankieren of met een overschrijvingsformulier staan in de Betaalinstructie. Organisaties die een Betaalinstructie verzenden kunnen ook een QR-code afdrukken die de debiteur met een bankapp op zijn smartphone kan scannen.

Gemakkelijker gegevens overnemen
Om het de debiteur gemakkelijk te maken, sluit de volgorde van de betaalgegevens op de Betaalinstructie aan bij de opdrachtschermen en -formulieren van de banken bij betalen via bijvoorbeeld internetbankieren (tool). Organisaties kunnen de Betaalinstructie opnemen in de (elektronische of papieren) facturen die ze aan klanten toesturen. Het sjabloon kan bijvoorbeeld onderaan worden afgedrukt op de plaats waar voorheen de Acceptgiro was aangehecht.

Eigen betalingskenmerk en QR-code voor smartphone
Nieuw is dat een organisatie die een Betaalinstructie verstuurt ook een internationaal ISO-betalingskenmerk mag gebruiken, in plaats van een Nederlands betalingskenmerk van 16 cijfers (voorheen het Acceptgirobetalingskenmerk). Het ISO-kenmerk bestaat uit 21 cijfers en letters, die vrij in te vullen zijn. Daarnaast kan een organisatie ook een QR-code afdrukken die de debiteur met een bankapp op zijn smartphone kan scannen. Met de QR-code worden alle betaalgegevens automatisch klaargezet in de bankapp. Zo is er geen kans op tikfouten en kan het factuurbedrag gemakkelijker geïncasseerd worden.

Acceptgiro passé, er zijn nu meer alternatieven
Eerder was bepaald dat de Acceptgiro per 1 januari 2019 afgeschaft zou worden, maar dat is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ondernemingen waren niet tegen afschaffing, maar het bleek dat vooral goede doelen  en sommige consumenten de Acceptgiro nog relatief veel gebruiken. Betaalvereniging Nederland en de banken adviseren gebruikers om de papieren Acceptgiro te vervangen. Inmiddels zijn er meerdere alternatieve methoden (tool) beschikbaar zoals (digitaal) Incassomachtigen, iDEAL of nu dus de Betaalinstructie.

Interessant? Deel dit bericht!