Bijtelling privégebruik fiets van de zaak wordt 7%

Bijtelling privégebruik fiets van de zaak wordt 7%

De forfaitaire bijtelling voor privégebruik van een door de werkgever ter beschikking gestelde fiets wordt 7%. Dat staat volgens RTL Nieuws in het Belastingplan 2019 dat volgende week op Prinsjesdag zal worden gepresenteerd.

De nieuwe fiscale regels voor privégebruik van de fiets van de zaak – die per 2020 van kracht moeten worden – zijn onderdeel van een groter pakket maatregelen die zakelijk fietsen moeten stimuleren. Als meer werknemers op de fiets stappen, is dat niet alleen goed voor de filedruk, maar ook voor hun gezondheid en voor het milieu.

Nieuwe fietsregeling voor uw organisatie
De nogal complexe regels voor de behandeling van privégebruik van een ter beschikking gestelde fiets hebben hiermee waarschijnlijk hun langste tijd gehad. Dit maakt de weg vrij voor uw organisatie om een eigen fietsregeling in het leven te roepen, waarbij werknemers bijvoorbeeld een elektrische leasefiets kunnen krijgen. Als zo’n fiets € 2.200 kost, moet de werkgever op jaarbasis 7% van dat bedrag (€ 154) bij het loon van de werknemer tellen. Dat is een bijtelling van € 12,83 per maand voor onbeperkt gebruik van de fiets.

Fiets blijft eigendom van werkgever
De nieuwe regels gaan alleen gelden voor een ter beschikking gestelde fiets, die dus eigendom blijft van de werkgever. Als er sprake is van vergoeding of verstrekking van een fiets (tool) door de werkgever, wordt de werknemer eigenaar van de fiets en kan hij dus zelf beslissen of en hoe vaak hij de fiets privé gebruikt. Net als bij de auto van de zaak wordt het natuurlijk mogelijk om afspraken te maken over overname van de fiets bij uitdiensttreding of na het verlopen van de leasetermijn.

Eerst goedkeuring van Tweede en Eerste Kamer
Het Belastingplan 2019 – waar de plannen voor de forfaitaire bijtelling voor de fiets van de zaak naar verwachting in staan – moet nog wel worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer voordat de maatregelen geïmplementeerd kunnen worden.

 

Interessant? Deel dit bericht!