Blog: Hoezo, pensioenleeftijd? Doorwerken heeft ook voordelen

Steeds meer mensen van 65 jaar of ouder werken door. En niet geheel verbazingwekkend zijn het vooral zelfstandigen (met en zonder personeel) die aan het werk blijven. Niet alleen omdat je als eigen baas je pensioendatum zelf bepaalt. Het is financieel ook nog eens slim.

Het aantal ondernemers die na hun AOW doorwerken is de afgelopen 5 jaar is gestegen met ruim 40%. Niet omdat het moet, maar vanwege de lol in het werk. Het is de ultieme vrucht van de vrijheid van het ondernemerschap. En het biedt onverwachte voordelen.

AOW als basisinkomen

Dankzij de AOW heb je een basisinkomen, je hoeft minder (hard) te werken. Doorwerken na de AOW-leeftijd heeft geen invloed op de hoogte van de AOW. Hoeveel AOW je krijgt, is niet afhankelijk van je inkomen, het is een basisuitkering waar je je hele werkzame leven voor hebt gespaard. Het is de eerste pijler van je pensioen. Zodra je de AOW-leeftijd bereikt gaat je AOW gewoon in. Je ontvangt maandelijks je AOW-uitkering.

Zelfstandigenaftrek halveert

Als je doorwerkt na je pensioen verandert er veel qua inkomen:

  • Vanaf je AOW-gerechtigde leeftijd betaal je over de eerste belastingschijf een lager belastingtarief (2023: 19,02% tot € 38.703). Dit komt doordat je geen AOW-premie meer betaalt.
  • De zelfstandigenaftrek halveert en bedraagt 50% van de normale zelfstandigenaftrek. Daarbij geldt net als voor je pensioen gewoon het urencriterium.
  • Je hebt gewoon recht op de mkb-winstvrijstelling.
  • Als je blijft doorwerken na je AOW, houd je ook recht de arbeidskorting.

Uitstellen ingangsdatum uitkering lijfrente

Omdat je doorwerkt, kan je pensioen nog wel even wachten. Als je hebt gespaard voor een lijfrente, kun je zelf kiezen op welk moment je de uitkering wilt laten starten. Je lijfrente later in laten gaan is om twee redenen gunstig:

  • Je spaart langer, dus je hebt (als het beleggingsklimaat gunstig is) een hoger pensioenvermogen bij de start van je lijfrente.
  • Als je kiest voor een uitkering tot je overlijden, wordt je uitkering hoger omdat je je lijfrente 1 tot 4 jaar later laat ingaan, afhankelijk van hoelang je wil doorwerken (de uitkering moet op laatst op je 70ste beginnen).

Sowieso is het slim om tijdig na te denken over je financiële situatie vanaf je AOW. Onlangs trok DNB aan de noodklok over de pensioenopbouw van zelfstandigen. Een grote groep bouwt geen of te weinig pensioen op. Het eigen vermogen, bijvoorbeeld in de vorm van een huis, compenseert dit gebrek aan pensioen nauwelijks. Je kunt het voor kennisgeving aannemen. Maar nog beter is om serieus werk van je pensioen te maken, ook omdat de fiscale oudedagsreserve (for) is afgeschaft.

Bron: deZZP.nl

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.

Het bericht Blog: Hoezo, pensioenleeftijd? Doorwerken heeft ook voordelen verscheen eerst op NOAB.

Interessant? Deel dit bericht!