Blog: Kopen, kopen… later betalen?

De kleine lettertjes bij koop op afbetaling

Kopen op afbetaling. Oftewel, ‘koop nu, betaal later’. Bij honderden webwinkels kun je hiervoor kiezen, met dank aan de financiële dienstverleners Klarna of Riverty. Ook als zzp’er moet je soms investeren terwijl je wacht op je geld. Wat is wijsheid?

Kopen op afbetaling is zo oud als het geldsysteem en vastgelegd in boek 7a van het Burgerlijk Wetboek. En toch wil toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) meer regelgeving. Tijdens de Week van het Geld lanceerde minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) een nieuwe overheidscampagne tegen achteraf betalen. De reden: het aantal mensen dat in de problemen komt neemt fors toe, vooral door de kosten voor te laat betalen. Waardoor “gratis” met een prijs komt.

Investeren in de groei van je onderneming

Geld dat je niet hebt niet uitgeven is natuurlijk altijd een goed advies. Maar als zzp’er of startende ondernemers zijn er situaties waarbij je even geen keuze hebt. Bijvoorbeeld omdat je een grote opdracht in het verschiet hebt waarvoor je grondstoffen en/of materialen moet inkopen. Of je wilt een investering doen in een nieuw bedrijfsmiddel. Bijvoorbeeld een nieuwe bestelbus omdat je met je huidige busje vanaf komend jaar de stad niet meer in mag.

Een bekend gezegde luidt: de kost gaat voor de baat uit. Soms moet je geld uit geven om geld te verdienen. En heb je een aankoop op het oog die ten goede komt aan je bedrijfsvoering. Als je zit te wachten op een (grote) betaling van een of meerdere klanten, waarvan je zeker weet dat die eraan komt, kan kopen op afbetaling een gunstige optie zijn. Alleen: je moet wel heel zeker zijn van je zaak. Het verdienmodel van ‘koop nu, betaal later’-dienstverleners is gebaseerd op de inkomsten uit rente en opslagen als je de betaaltermijn niet haalt.

Wat zijn de alternatieven voor koop op afbetaling

Er zijn andere, vaak betere opties dan koop op afbetaling. De meest voordelige keuze is sparen voor je aankoop. Kun je niet wachten tot je genoeg hebt gespaard, dan zijn er een aantal keuzes: een zakelijke lening of doorlopend zakelijk krediet, factoring, financial lease of crowdfunding.

Je kunt ook kijken naar goedkopere alternatieven. Bij de aanschaf van bedrijfsmiddelen kun je denken aan refurbished of occassion. Bij financial lease is de rente en afschrijving fiscaal aftrekbaar. En bij de aankoop van een bedrijfsmiddel heb je mogelijk recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Waardoor je via je belastingaangifte een deel van je aankoopbedrag terugziet.

Bron: deZZP.nl

 

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.

Het bericht Blog: Kopen, kopen… later betalen? verscheen eerst op NOAB.

Interessant? Deel dit bericht!