Blog: Leer begroten: houd je uren bij

Als je meer uren aan een klus besteedt dan je hebt begroot in je offerte, laat je geld liggen. De enige manier om beter te worden in het begroten van een klus is door je uren bij te houden. Het liefst ook uitgesplitst. Er zijn genoeg handige tools die je daarbij kunnen helpen.

Eerst een belangrijk weetje vooraf: het gemiddeld inkomen van zzp’ers is lager dan van werknemers (bron: CBS). Gemiddeld genomen natuurlijk. Met name in de cultuur is de inkomenskloof tussen zzp en dienstverband groot. Hoe dan ook is het goed om je hiervan bewust te zijn als je twijfelt over je uurtarief. In deze statistiek zit namelijk een belangrijk boodschap om het nieuwe jaar mee te starten. Het is niet verkeerd om eens goed in de spiegel te kijken en je de vraag te stellen: verdien ik genoeg? Ik help je graag op weg met het antwoord. En de handvatten om dat te veranderen.

Van (uur)tarief naar inkomen

Als werknemer krijg je elk uur op je werk vergoed. Het wettelijk minimumuurloon is € 13,27. Dat levert afgerond bij een volle baan een vast bedrag per maand op van € 2.318. Daarbovenop komt ook nog eens het vakantiegeld, waardoor een werknemer bruto € 30.000 verdient.

Maak nu eens hetzelfde rekensommetje omgekeerd. Als je jaarwinst € 30.000 is, en je daar hard voor hebt gewerkt, doe je als zzp’er iets verkeerd. Je hebt feitelijk voor een minimumloon gewerkt, zonder de luxe van een sociaal vangnet.

Het aantal declarabele uren bepaalt je inkomen. Daarbij kan het op verschillende manieren fout gaan:

  • Je (uur)tarief is te laag.
  • Je maakt te weinig declarabele uren.
  • Je berekent je uren te optimistisch (te conservatief).

Het begin van het nieuwe jaar is een mooi moment om je opdrachtgevers te laten weten dat je tarieven omhooggaan, omdat de kosten van levensonderhoud zijn gestegen. Als een opdrachtgever sputtert, kun je verwijzen naar het nieuwe minimumuurloon. Dat is per 1 januari met 16 procent gestegen. De cao-lonen zijn in 2023 gemiddeld met 6,1 procent gestegen. Vraag je boekhouder wat andere zzp’ers (in dezelfde branche) gemiddeld verdienen.

Te optimistisch calculeren

Er zijn twee redenen waarom je je uren realistisch moet rekenen:

  1. Om elk project zitten uren en kosten die je maakt om het project tot een succes te laten zijn, zoals de voorbereiding, het berekenen en schrijven van de offerte, etc. Ook al kun je die niet in rekening brengen, je moet ze wel bijhouden, zodat je inzicht krijgt in de werkelijke tijd die je kwijt bent aan het project.
  2. De meeste opdrachtgevers gaan onderhandelen over het aantal uren. ‘Dat kan toch makkelijk in xx uur’. Bij je offerte moet je daarom (voldoende) onderhandelingsruimte inbouwen.
  3. Je zult al doende merken dat je de tijd die je uiteindelijk in een project stopt bijna altijd te optimistisch inschat, doordat er bijna altijd wel wat tegenvalt.
  4. En heb je minder uren nodig voor een klus, dan is dat ook fijn om te weten.

Een week heeft een beperkt aantal uren. Dus als je meer uren kwijt bent dan je hebt ingecalculeerd, gaat dat ten koste van je vrije tijd of moet je harder werken voor dezelfde omzet. Je bent een dief van je tijd en je portemonnee. Het loont om de uren die je aan een project werkt bij te houden.

Boter bij de vis

Het berekenen van je projectprijs en -uren is iets wat je niet zomaar onder de knie hebt. Het is iets wat je al doende leert. In het begin is het even een rotklusje, maar het helpt je op drie manieren:

  • Je krijgt inzicht in de tijd die je aan een project kwijt bent. Dat maakt het makkelijker om bij een nieuwe offerte in te schatten hoeveel tijd je kwijt bent.
  • De werkelijke uren gedeeld door de projectprijs is je werkelijke uurtarief. Is dat ‘loon na werken’ of doe je jezelf tekort?
  • Het belangrijkste: je wordt een echte ondernemer en leert zakelijk denken. Want als je werkt, moet er boter bij de vis.

Je boekhouder kan je helpen om een start te maken.

Bron: deZZP.nl

 

————————————————————————————————————————————————————-

NOAB KEURMERK

De Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) is een branchevereniging met ruim 1.000 aangesloten kantoren.
Deze aangesloten administratie- en belastingadvieskantoren bedienen tezamen ongeveer 175.000 ondernemers in het MKB-segment,
waarbij het ontzorgen, begeleiden en adviseren van de ondernemer centraal staat.

 

 

 

 


Ga naar de kennisbank voor alle blogs en verhalen.

Het bericht Blog: Leer begroten: houd je uren bij verscheen eerst op NOAB.

Interessant? Deel dit bericht!