De Kaaimaneilanden behoren nu ook tot de zwarte lijst van belastingparadijzen.

In 2017 werd de zwarte lijst van belastingparadijzen voor het eerst opgesteld. In deze lijst staan tot nu toe alleen landen en gebieden buiten de Europese Unie. De drie eilanden in de Caraïbische Zee zijn een Brits overzees gebied, opvallend dus dat het besluit om deze toe te voegen aan de lijst komt binnen drie weken van de Brexit.

Meer landen

Naast de Kaaimaneilanden hebben de EU-ministers van Financiën ook Palau, Panama, en de Seychellen toegevoegd aan deze zwarte lijst. Het gaat hiermee om landen en regio’s waarbij officiële autoriteiten zo goed als, of geen, vennootschapsbelasting heffen, geen transparantie hanteren, en niet meewerken aan de strijd tegen belastingontwijking. Naast bovengenoemde landen stonden Fiji, Amerikaans Samoa, Guam, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Oman, Trinidad en Tobago, Vanuatu en Somoa ook al op de zwarte lijst.

Zwarte lijst in gebreke

Oxfam Novib is van mening dat de “Europese Unie snel haar criteria moet versterken.” Daarbij geven ze als voorbeeld dat “het feit dat een land als Bermuda eraan ontsnapt is, absurd is.” Tot slot is het van mening dat de zwarte lijst zich niet moet beperken door alleen Europese landen. Dit omdat er diverse “Europese belastingparadijzen zijn, waaronder Cyprus, Ierland, Luxemburg, Malta, en Nederland, welke eveneens zouden moeten worden aangepakt” aldus Oxfam Novib.

Interessant? Deel dit bericht!