Een nieuwe STAP naar persoonlijke groei

Om succesvol te zijn en te blijven, moet je als zelfstandig professional werken aan je vakkennis en skills. Met het nieuwe STAP-budget kun je jaarlijks € 1.000 aanvragen om te gebruiken voor scholing. Studiekosten die zakelijke kosten zijn, kun je aftrekken van de winst.

STAP-budget is een nieuwe vergoeding voor scholing en staat voor Stimulering van de ArbeidsmarktPositie. Het STAP-budget is voor iedereen beschikbaar.

STAP-budget

Vanaf 1 maart 2022 kun je een STAP-budget van maximaal € 1.000 aanvragen via Stapuwv.nl voor een opleiding, training of cursus. Handig om te werken aan je ondernemersvaardigheden of persoonlijke skills.

Het STAP-budget vervangt de fiscale aftrek voor studiekosten en andere scholingsuitgaven. Deze zijn vanaf 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar, tenzij je ondernemer of zzp’er bent. In dat geval verandert er niets, zolang de studiekosten zakelijke kosten zijn, kun je ze nog steeds aftrekken van je winst.

Studiekosten aftrekbaar

Op de vraag wanneer sprake is van zakelijke (studie)kosten, geeft de Belastingdienst als antwoord: de studiekosten moeten worden gemaakt in het belang van je onderneming. De kosten zijn alleen aftrekbaar als je ze maakt om je bestaande vakkennis uit te breiden.

Kosten voor het verwerven van nieuwe kennis– uitbreiden van ‘je persoonlijke bagage’ – zijn niet aftrekbaar. Een opleiding of cursus die verplicht is om je vak uit te oefenen (zoals permanente educatie punten) of is bedoeld om de vakkennis te verbreden of verdiepen, is het zakelijke karakter geen enkele vraag. De kosten zijn bedrijfskosten en de btw is aftrekbaar.

Uitbreiden van bestaande kennis

Het is een ander verhaal als je een studie start voor een carrièreswitch of een nieuwe ondernemingsactiviteit. Dan merkt de Belastingdienst dat de studiekosten die je maakt om nieuwe kennis op te doen als een privéuitgave of niet-zakelijke uitgave.

In het juridisch jargon wordt nieuwe kennis als volgt uitgelegd: als je (als ondernemer) door het volgen van een studie een bevoegdheid verwerft om een dienst of ander product te leveren of een product dat je voorheen niet mocht leveren, zijn de studiekosten niet aftrekbaar (Bron: ECLI:NL:HR:2016:2901).

De grens tussen ‘uitbreiden van bestaande kennis’ en ‘verwerven van nieuwe kennis en het uitbreiden van je persoonlijke bagage’ is soms lastig aan te geven. Als je twijfelt kun je maar beter vooraf checken bij je boekhouder. En sowieso kan je dan nog altijd teruggrijpen naar het STAP-budget.

Nieuwe studie: lenen via Levenlanglerenkrediet

Soms kom je erachter dat je toch niet de juiste carrièrekeuze hebt gemaakt. Of wil je je kennis verdiepen en een vervolgstap zetten. Voor de studiekosten hoef je de stap niet te laten.

Als je terugkeert naar de college- of schoolbanken, kun je – als je 30 jaar of ouder bent, maar jonger dan 56 jaar – een levenlanglerenkrediet aanvragen. Je kunt een bedrag lenen ter hoogte van je collegegeld of lesgeld. Bij modulair onderwijs is het bedrag gerelateerd aan het aantal studiepunten. Je hebt 15 jaar de tijd om terug te betalen vanaf het moment dat het levenlanglerenkrediet stopt.

Je bent nooit uitgeleerd. En je bent nooit te oud om een nieuwe STAP te zetten. De regeling nodigt je uit.

Bron: de ZZP.nl

Interessant? Deel dit bericht!