Help, mijn onderneming draait verlies: wat nu?

Als ondernemer wil je natuurlijk het liefst winst maken, maar dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld omdat de markt verandert. Of omdat die eerste grote klant achteraf toch niet zo groot is. Of omdat je zakelijke uitgaven stijgen. Wat zijn de consequenties als je onderneming verlies draait? Mag je bedrijfsverliezen altijd aftrekken van je inkomen? En hoe kun je het tij keren?

Verlies draaien als startende ondernemer

Ben je net gestart met je onderneming? Dan kan het zijn dat je eerst een tijdje verlies draait. Bijvoorbeeld omdat je veel moet investeren in materialen. Of omdat je nog niet bekend bent bij potentiële klanten en reclame moet maken om je naamsbekendheid te vergroten. Mag je bedrijfsverliezen als startende ondernemer dan aftrekken van je inkomen? Ja, dat mag. Maar de Belastingdienst stelt wél een belangrijke voorwaarde: je kunt verliezen aftrekken van je inkomen, maar alleen als je de komende jaren winst kunt verwachten. Draait je bedrijf structureel verlies en heb je geen concreet uitzicht op winst? Dan ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting en kun je verliezen ook niet aftrekken.

Verliezen aftrekken van je inkomen

Om gebruik te mogen maken van de aftrekposten voor ondernemers en verliezen te kunnen aftrekken van je inkomen, is het dus belangrijk dat je winst kunt verwachten. Ben je al langer ondernemer? Dan kijkt de Belastingdienst naar de winst van de afgelopen jaren. Ook kijkt de Belastingdienst naar de kans dat je weer winst gaat maken, zeker als je onderneming nog in de opstartfase zit. Is het realistisch dat je bedrijf in de toekomst winstgevend wordt? Als dat aannemelijk is, dan mag je bedrijfsverliezen aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting.

Winstverwachting onderbouwen

Is het realistisch dat je onderneming in de toekomst weer winst draait? Zorg in ieder geval dat je jouw verwachting goed kunt onderbouwen. Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

  • Is er voldoende behoefte aan mijn diensten of producten?
  • Beschik ik over de juiste ondernemersvaardigheden?
  • Is mijn bedrijf op langere termijn winstgevend? Om ondernemer te kunnen zijn, moet je bedrijfsverliezen binnen een aantal jaar kunnen compenseren. Draai je structureel verlies? Dan is een enkel winstgevend jaar niet voldoende.
  • Kan ik winst maken met elke zelfstandige bedrijfsactiviteit? Ben je bijvoorbeeld kunstenaar en begin je een webshop met kunstboeken? Dan mag je de verliezen die je als kunstenaar draait, niet compenseren met de winst van de webwinkel.

Het tij keren

Draait je onderneming verlies? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk (weer) winst maken. Ben je net gestart? Zorg dan voor een goed ondernemingsplan. Is er voldoende vraag naar jouw product of dienst? Heb je veel concurrentie? En welk tarief kun je vragen? Doe daarnaast regelmatig marktonderzoek. Is er nog steeds behoefte aan jouw diensten of producten? Wat zijn de ontwikkelingen in de markt? Wie zijn jouw potentiële klanten? En wat doen je concurrenten? Zorg dat je inzicht hebt én houdt in de ontwikkelingen en vooruitzichten in jouw sector. Verandert de markt? Dan kun je de strategie van je bedrijf tijdig bijsturen.

Meer weten?

  • Wil je weten of je (nog) ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, ook als je verlies draait? Doe de OndernemersCheck op de website van de Belastingdienst.
  • Kun je hulp gebruiken bij het schrijven van een ondernemingsplan? Of wil je weten hoe je bedrijfsverliezen kunt aftrekken van je inkomen? Jouw NOAB-adviseur helpt je graag. Zoek een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.

Interessant? Deel dit bericht!