Op naar een Hogeschool Houtstoken

In de media is veel te doen rondom de houtkachel. Hij geeft vaak rookoverlast, stoot fijnstof uit en is allesbehalve duurzaam. Zoniet de schone HRhoutkachels van Tigchelaar Tegelkachels in Heerenveen, die als warme broodjes over de toonbank vliegen. “In onze zelfontworpen massakachels wordt het 1200 graden, waardoor het verbrandingsrendement 95,5% is en er amper uitstoot plaatsvindt,” vertelt eigenaar Klaas Tigchelaar. “Ik zie onze ordermap dikker en dikker worden.”

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN
“We verkopen stenen kachels die in de stookruimte zo heet worden dat er volledige verbranding plaatsvindt,” gaat Klaas verder. “Dit betekent dat ook de fijne deeltjes verbrand in plaats van uitgestoten worden en er geen rookoverlast is. Een ander voordeel is dat je de kachel maar enkele uren hoeft te stoken om de hele dag van de stralingswarmte te kunnen genieten. Deze manier van verwarmen heeft de toekomst en ik ben er trots op dat wij met ons werk een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld.”

DIPLOMA HOUTSTOKEN
Ook het gebruiksgedrag na aankoop is belangrijk, iets wat volgens Klaas vaak onderschat wordt en waar hij als ondernemer dan ook actief invloed op uitoefent. “We nemen bijvoorbeeld stookexamens af bij klanten thuis,” glimlacht hij. “Drie maanden na levering gaan we langs met een stookbrevet, fles wijn en een dikke vette knipoog. Wat ons betreft zou deze stookcertificering verplicht mogen worden, zodat de rookproblematiek voorgoed verholpen is.”

OOGJE IN HET ZEIL
“In vijf jaar tijd zijn we gegroeid van 100 naar 150 kachels,” aldus Klaas. “Omdat ik het niet zie zitten 80 uur per week te blijven werken, ben ik momenteel bezig met een plan voor bedrijfsvoortzetting. Dit doe ik samen met ons administratiekantoor Deelstra Jansen, bij wie we al 35 jaar klant zijn en die we volledig vertrouwen. Het is serieus zo dat ik blauwe enveloppen in een doos gooi en linea recta naar hen stuur. Ik houd de dikte van de ordermap en de klantrelaties in de gaten, zij de rest. Werkt prima!”

Het bericht Op naar een Hogeschool Houtstoken verscheen eerst op NOAB.

Interessant? Deel dit bericht!