PEPPOL

PEPPOL

Tijdens onze klantendag 2017 hebben wij u al geïnformeerd over de ontwikkelingen van een centraal punt waar iedere ondernemer zijn facturen digitaal naar toe stuurt en van waaruit die facturen bij de geadresseerde direct terecht komen in zijn boekhoudpakket, geboekt en wel. Inmiddels zijn er een aantal belangrijke ontwikkelingen die we graag met u delen. Een van deze ontwikkelingen is PEPPOL.

Wat is PEPPOL?

PEPPOL staat voor Pan-European Public Procurement OnLine. Het netwerk werd in 2008 opgericht als testproject van de Europese Commissie. Via het PEPPOL netwerk kunnen aangesloten organisaties zakelijke documenten uitwisselen, zoals verschillende elektronische formats. Een voorbeeld van zo’n format is de UBL factuur.
Oftewel: via PEPPOL kun je veilig e-facturen sturen naar bedrijven en overheden door heel Europa.

Waarom PEPPOL gebruiken?

Vanaf april 2019 zijn leveranciers verplicht om e-facturen te sturen naar de Rijksoverheid. Ook het bedrijfsleven vraagt steeds vaker om e-facturen via PEPPOL. Voornamelijk omdat dit een stuk veiliger is. Je kunt het Peppol netwerk zien als een soort ’telefoonnetwerk voor facturen’. Via het netwerk kunnen bedrijven veilig berichten naar elkaar sturen, in dit geval dus UBL facturen. Als iemand jou een SMS stuurt kun je diezelfde persoon na een eenmalige toevoeging altijd herkennen. Je hebt hiervoor alleen een ’telefoonnummer’ nodig.
Het PEPPOL netwerk werkt daarbij hetzelfde. In plaats van een telefoonnummer bezit je echter een zogeheten Peppol ID.

Wat is een Peppol ID?

Met een PEPPOL ID kunnen bedrijven en overheden elkaar automatisch identificeren. Net zoals ook de naam verschijnt van een bekende die jou belt. Een Peppol ID bestaat uit een uniek ID-nummer, zoals:

  • Een KvK-nummer;
  • Een BTW-nummer;
  • Het IBAN-adres;
  • Het OIN-nummer (overheidsidentificatienummer) van de betreffende overheidsinstantie.

Voorbeeld Peppol ID: NL:KVK:12345678

Dankzij deze ID-nummers zijn er geen misverstanden meer over wie de verzenders en de ontvangers zijn. Spookfacturen en tikfouten zijn daardoor niet meer mogelijk.

Hoe kan ik aansluiten op het Peppol netwerk?

Om e-facturen te kunnen sturen via het PEPPOL netwerk dien je eerst aangesloten te zijn bij een Access Point.
Deze Access Points vervullen een soortgelijke rol als Vodafone en T-Mobile voor mobiele gebruikers. Waar deze providers zorgen dat je toegang hebt tot mobiel internetten, verbinden access Points je met het Peppol netwerk. Volgens het principe ‘connect one, connect to all’ kun je daarna alle PEPPOL-gebruikers bereiken, ongeacht bij welke access points deze zijn aangesloten.
Er zijn ongeveer 200 Access Points beschikbaar, waaronder Storecove.Voor meer informatie verwijzen wij u naar: https://www.storecove.com/en

Aansluiten op het Peppol Netwerk

Je kunt ervoor kiezen om e-facturen te sturen (of ontvangen) via Storecove. Storecove is een Peppol Access Point, wat betekent dat de organisatie aangesloten is op het Peppol netwerk.
Je ontvangt een Peppol ID waarmee je e-facturen kunt sturen. In de onderstaande afbeelding zie je hoe dit werkt. Bekijk een video van Storecovemet meer uitleg: https://youtu.be/-Y4GWjmwnSs

 

 

Als u via Exact Online verkoopfacturen aanmaakt, dan kunt u deze rechtstreeks naar het PEPPOL netwerk sturen. Klik op het selectievakje Afzender e-factuur op het tabblad Verkoopfactuur op de pagina Administratie | Instellingen. Zie onderstaande afbeelding.

Interessant? Deel dit bericht!