Subsidieloket voor verduurzaming mkb is weer open

De subsidieregeling voor mkb’ers die advies willen over de verduurzaming van hun pand is sinds 1 april 2023 weer geopend. Wel zijn de eisen aangescherpt ten opzichte van de eerdere openstelling vorig jaar.

Veel ondernemers zijn bezig met de verduurzaming van hun bedrijfsvoering, niet in de laatste plaats vanwege de gestegen energieprijzen. Met name voor kleinere ondernemingen valt het niet mee om zelf uit te vinden wáár ze het beste kunnen beginnen. Daarom is de Subsidieregeling verduurzaming mkb (SVM) bedacht. Ondernemers kunnen daarmee tot 80% van de kosten terugkrijgen voor een onderbouwd advies over energiebesparende maatregelen voor hun pand.

Mkb’ers die buiten energiebesparingsplicht vallen

De SVM is bedoeld voor mkb’ers met een eigen bedrijfspand of die een pand huren, en die niet onder de zogeheten energiebesparingsplicht vallen. Voor het deel van het bedrijfsleven met het hoogste energieverbruik geldt namelijk al dat zij verplicht energiebesparende maatregelen moeten nemen, en daarover moeten rapporteren.

Het aanvraagloket voor de SVM was al op 1 oktober 2021 opengegaan, maar medio vorig jaar besloot het kabinet plotseling om de regeling tijdelijk te sluiten. Er waren namelijk signalen van oneigenlijk gebruik door enkele energie-adviseurs. Sinds 1 april is het loket bij uitvoerder RVO dus heropend. Ondernemingen kunnen tot en met 30 september 2023 (17:00 uur) de SVM aanvragen.

Subsidie voor advies, niet voor investeringen

Ondernemers kunnen SVM aanvragen voor het opstellen van een energie-advies voor het verduurzamen van het bedrijfspand of de bedrijfsvoering. Ook kosten voor ondersteuning bij de uitvoering van de energiebesparende maatregelen uit het advies vallen onder de subsidie. Voor het verduurzamingsadvies is het subsidiebedrag minimaal € 400 en maximaal € 750. De subsidie kan oplopen tot maximaal € 2.500 voor advies én ondersteuning samen. Let op: de subsidie geldt alleen voor kosten die vanaf 1 april 2023 zijn gemaakt.

De SVM is dus nadrukkelijk niet voor bijvoorbeeld de aankoop van zonnepanelen, HR++-glas of elektrische bestelauto’s. Voor financiële ondersteuning daarbij kunnen ondernemers een beroep doen op de ISDE-subsidie of de energie-investeringsaftrek (EIA).

Voorwaarden aanvragen SVM aangescherpt

Ten opzichte van de vorige openstelling van de subsidie zijn de voorwaarden wel aangescherpt. Daarmee wil de overheid oneigenlijk gebruik voorkomen. Zo moeten ondernemers bij de aanvraag nu een document ondertekenen, waarin zij verklaren dat zij weten dat er kosten aan het advies verbonden zijn. Bij de eerdere openstelling hadden aanvragers van adviseurs namelijk de indruk gekregen dat zo’n advies helemaal gratis zou zijn. Daarnaast moet de betrokken energie-adviseur zelf minstens twee jaar ervaring hebben met het adviseren van mkb’ers over verduurzaming. Dat moet volgens de overheid zorgen voor kwalitatief betere adviezen. Het gaat dus om de persoonlijke werkervaring van de adviseur zelf, niet de gezamenlijke expertise van de onderneming waar diegene voor werkt. Meer uitleg over het vinden van een energie-adviseurs staat op de site van de RVO.

Interessant? Deel dit bericht!