Timemanagement voor zelfstandig ondernemers

Je pakt je telefoon na een lang overleg en ziet een volle mailbox, drie gemiste oproepen en een reeks appjes van klanten. Voor zelfstandig ondernemers is drukte een goed teken, maar het kan ook een onrustig gevoel geven. Zeker als je de werkdruk in het weekend niet van je af kunt zetten. Daarom is slim plannen en efficiënt werken een must voor iedere zelfstandig ondernemer. Wij helpen je op weg met vijf tips voor timemanagement.

 1. Werk met lijstjes
  Het lijkt een open deur, maar goed plannen geeft rust. Een planning geeft overzicht van wat er moet gebeuren, zodat je niets kunt vergeten. Maak een algemene planning met de taken die je de komende tijd wil uitvoeren. Houd daarnaast een concrete to-do-lijst bij. Begin iedere werkdag met een behapbaar lijstje met een aantal concrete taken voor die dag. Heb je een taak uitgevoerd? Dan kun je deze afstrepen. Of nog beter: markeren, zodat je aan het einde van de dag kunt zien wat je hebt gedaan. Dat geeft voldoening.
 2. Werk gefocust
  Ben je snel afgeleid? Probeer de Pomodoro-techniek. Het basisprincipe is simpel. Deel je to-do-lijst op in kleinere taken van ongeveer 25 minuten. Kies er eentje uit, stel een timer in op 25 minuten en ga gefocust aan de slag. Zorg dat je niet afgeleid wordt zolang de timer loopt: zet je telefoon op ‘niet storen’ en zet de notificaties van je laptop uit. Na 25 minuten neem je 5 minuten pauze. Daarna ga je op dezelfde manier met een nieuwe taak aan de slag. Zo blijf je productief én houd je grip op je takenlijstje.
 3. Stel niets uit
  Niet alle taken zijn even leuk. Zie je ergens tegenop? Stel de klus niet uit, want dan blijf je met een vervelend gevoel zitten. Misschien lig je er zelfs wakker van. Zet de minder leuke taak bovenaan je to-do-lijstje en werk deze als eerste af. Bedenk hoeveel rust het geeft om iets waar je tegenop ziet af te kunnen strepen. Doe je dat meteen op maandag? Dan heb je de rest van de week tijd voor leuke taken. Dat geeft energie!
 4. Durf ‘nee’ te zeggen
  Als ondernemer heb je misschien de neiging om elke opdracht enthousiast aan te nemen. Maar als je agenda volstroomt, dan moet je kritisch durven zijn. ‘Nee’ zeggen is niet altijd makkelijk, maar nog altijd beter dan een opdracht terug moeten geven of half werk leveren. Geef duidelijk en tijdig je grenzen aan. Misschien heb je deze maand geen tijd, maar past een opdracht volgende maand wél in je planning.
 5. Plan vrije tijd in
  Zelfstandig ondernemers ervaren meer spanning in de balans tussen werk en privé dan werknemers. Dat schreven we vorige maand in een blog over de werk-privébalans als kleine ondernemer. Als zelfstandig ondernemer ben je je eigen baas. Voorkom dat je 24 uur per dag met je onderneming bezig bent. Af en toe een avondje doorwerken kan prima, maar gun jezelf voldoende vrije tijd. Ook dat kun je plannen. Bijvoorbeeld door niet alleen je werktaken, maar ook een etentje met vrienden in je agenda te zetten. Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken.

Meer weten? Wil je meer tijd kunnen besteden aan jouw onderneming? Zoek een betrouwbare partner voor financieel en fiscaal advies, die jouw business begrijpt, financiële cijfers inkleurt en over je schouder meekijkt bij belangrijke beslissingen voor jouw onderneming. Vind een NOAB-kantoor bij jou in de buurt.

Interessant? Deel dit bericht!