Update Tegemoetkoming loonkosten personeel (NOW) – 10 Dec 2020

Bij het vaststellen van de NOW 1 moet je als ondernemer het daadwerkelijke omzetverlies gaan berekenen. Over dit begrip is onduidelijkheid: wat is nu wel of geen omzet voor de NOW?

De uitleg van het kabinet is als volgt: het omzetbegrip NOW sluit primair aan bij het jaarrekeningenrecht. Daar is opgenomen dat omzet bestaat uit de inkomsten die toe te rekenen zijn aan de reguliere activiteiten van de onderneming. Voor non-profitorganisaties wordt in plaats van opbrengsten vaak over baten gesproken. Ook hier geldt dat gekeken wordt naar baten die aan de reguliere activiteiten van de organisatie te koppelen zijn. Baten kunnen bijvoorbeeld subsidies, giften, bijdragen vanuit overheidsinstellingen, donaties etc. zijn. Deze worden tot de omzet gerekend als deze voortkomen uit de reguliere activiteiten van de onderneming.

De corona-gerelateerde subsidies zijn een aparte categorie inkomsten. In eerdere communicatie is gezegd dat ‘alle corona-gerelateerde subsidies meegerekend moeten worden in de omzet voor de NOW’. Voor vijf corona-gerelateerde subsidies, namelijk de TVL, TOGS, Regeling continuïteitsbijdrage zorg, beschikbaarheidsvergoeding OV-bedrijven en Tegemoetkoming sierteelt en voedingstuinbouw, is dat wel het geval. Deze subsidies worden als omzet gezien voor de NOW omdat dit anders tot dubbelfinanciering vanuit het Rijk kan leiden. Ook de eventuele tegemoetkoming die werkgevers ontvangen als zij werknemers uitlenen in het kader van crisisbanen wordt voor de NOW als omzet gezien, wederom met het oog op het voorkomen van dubbelfinanciering vanuit het Rijk. Zie verder de brief met bijlagen van 9 december 2020 ‘Kamerbrief over aanpassingen in het economische steun- en herstelpakket’.

De eerder aangekondigde versoberingen voor NOW 3 per 1 januari 2021 zijn van tafel. De vergoedingspercentages van de NOW blijven gelijk aan het laatste kwartaal van 2020 net als de omzetdrempels. De NOW gaat vanaf januari t/m maart 2021 dus niet terug van 80% naar 70%, maar blijft een vergoeding van 80% van de loonsom. Tot 1 april 2021 geldt dat het minimale omzetverlies 20% moet zijn, dus niet 30%, zoals eerder aangekondigd. Vanaf 1 april 2021 geldt wel dat je tenminste 30% omzetverlies moet hebben geleden om aanspraak te kunnen maken op de NOW. Daarnaast blijft de loonsomvrijstelling gelijk aan 10%.

Door het ontbreken van een referentieomzet biedt de NOW voor startende ondernemingen soms geen oplossing. Het kabinet heeft in overleg met de sociale partners en de uitvoeringsorganisaties gekeken of er binnen de NOW-regeling een uitvoerbare oplossing mogelijk is voor startende ondernemingen. Dit is uiteindelijk niet gelukt.  Het kabinet verkent momenteel opties om het (buffer)vermogen van startende bedrijven te versterken evenals extra (overbruggings)kredieten voor ondernemers in getroffen sectoren, via Qredits en de COL-faciliteit.