Vereenvoudigde regeling fiets van de zaak

Vereenvoudigde regeling fiets van de zaak

Op dit moment maken ruim 700.000 mensen privé gebruik van een auto van de zaak. Het milieuvriendelijke alternatief, de fiets van de zaak, is echter nog een stuk minder populair. Dit komt mede door de ingewikkelde regelgeving waarmee je te maken krijgt bij een fiets van de zaak. Staatssecretaris Snel van Financiën heeft een brief gestuurd aan de Tweede Kamer met het plan om de regeling rondom de fiets van de zaak eenvoudiger te maken.

Rittenadministratie

Bij een auto van de zaak krijg je te maken met bijtelling. Alle kosten, zoals brandstof, onderhoud en parkeerkosten, zijn aftrekbaar van de winst van de onderneming. Daar staat tegenover dat inkomstenbelasting moet worden betaald over de bijtelling: in de meeste gevallen is dit 22 procent van de catalogusprijs van de auto.

De regeling voor de fiets van de zaak is op dit moment ingewikkelder. Waar bij een auto van de zaak een fictief percentage aan bijtelling wordt toegerekend, moet bij een fiets van de zaak een rittenadministratie worden bijgehouden. Fietsers moeten dus exact bijhouden hoeveel kilometers er voor woon-werkverkeer wordt gefietst, en hoeveel voor privédoeleinden. Op basis hiervan wordt het investeringsbedrag bepaald.

Investeringsbedrag

Als investeringsbedrag geldt namelijk het bedrag van de aankoopprijs dat toe te rekenen is aan het zakelijke gebruik van de fiets. Bij een aankoopprijs van € 1.000 exclusief btw geldt, wanneer de fiets voor 75 procent zakelijk wordt gebruikt, een investeringsbedrag van € 750. Dit bedrag wordt niet in het jaar van aanschaf in aftrek gebracht op de winst, maar wordt geleidelijk afgeschreven gedurende het verbruik.

Combinatiemogelijkheid

In de toekomst wil staatssecretaris Snel voor de fiets overstappen op een gelijksoortige regeling als voor de auto van de zaak. Hierbij zal een fictief percentage gelden, waardoor geen uitgebreide administratie hoeft te worden bijgehouden. De bedoeling is dat er een combinatie mogelijk zal zijn van zowel een auto als een fiets van de zaak, waardoor het makkelijker wordt om een aantal dagen per week met de fiets naar het werk te reizen.

Interessant? Deel dit bericht!