Verhoging lage BTW-tarief baart midden- en kleinbedrijf zorgen

Verhoging lage BTW-tarief baart midden- en kleinbedrijf zorgen

Het kabinet heeft aangekondigd het lage BTW-tarief van 6% per 1 januari 2019 te gaan verhogen naar 9%. De financiële gevolgen voor het mkb kunnen groot zijn. Dat blijkt uit een Quickscan van MKB-Nederland in samenwerking met brancheorganisaties. Het onderzoek is aangeboden aan staatssecretaris Snel van Financiën.

De ondernemersorganisatie wil het liefst dat de BTW-verhoging van tafel gaat of wil anders een compensatie voor mkb-ondernemingen. Ondernemingen maken zich grote zorgen over de verhoging. Omzetverlies, banenverlies en zelfs het voortbestaan van bedrijven zou in gevaar komen, blijkt uit de diverse onderzoeken (pdf) van de brancheorganisaties ANKO (kappers), VBW (bloemisten), de Federatie Cultuur (podiumkunsten en musea), de Mediafederatie (uitgeverijen) en NL Actief (fitnesscentra).

Minder omzet voor kappers, uitgeverijen, bloemisten en podiumkunsten
De kappersbranche voorziet een omzetdaling van een kleine 2% (bijna € 30 miljoen) als gevolg van de verhoging van het tarief van de omzetbelasting. Hierdoor zouden 800 banen verloren gaan. Uitgeverijen denken dat de omzet met € 40 miljoen terugloopt en bloemisten vrezen een omzetverlies van € 24 miljoen (2,4%). Bij de podiumkunsten daalt de omzet met € 6 miljoen als het publiek de geplande 9% BTW moet gaan betalen voor een kaartje.

Klanten in grensregio’s lopen weg
In de grensregio’s zijn de gevolgen nog sterker, met gemiddelde omzetdalingen van 5 à 6%. Alleen de dagrecreatie raakt volgens dit onderzoek al ruim € 450 miljoen omzet kwijt, omdat bezoekers naar het buitenland uitwijken. Maar ook in andere branches, zoals de horeca, verwachten ondernemingen dat klanten hun heil over de grens gaan zoeken.

Interessant? Deel dit bericht!