FNV wil afspraken over thuiswerken en vergoeding

Vakbond FNV gaat met de werkgevers onderhandelen over een thuiswerkregeling. Er moeten volgens de FNV niet alleen afspraken komen over de werkplek thuis en een vergoeding voor kosten, maar ook over privacy en de combinatie van werk en privéleven.

CAO-onderhandelingen
Ruim vier op de vijf leden willen zo’n regeling, komt naar voren uit eigen onderzoek onder 9400 leden. De deelnemers aan het onderzoek werken vooral bij de overheid, in de financiële sector en bij callcentra. Naast een geldelijke vergoeding wil de FNV afspraken maken over wat wel en niet van werknemers gevraagd mag worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om het recht om in de avond en het weekend onbereikbaar te zijn. De FNV wil de afspraken vastleggen in cao’s. Komende maand starten de onderhandelingen daarover in de financiële sector. Ook bij de Rijksoverheid en de gemeenten wil de bond een thuiswerkregeling tot stand brengen. Nu krijgt volgens de vakbond minder dan een op de tien werknemers een thuiswerkvergoeding. Hoe hoog die vergoeding moet zijn, zal volgens de FNV per sector verschillen.

Gebrek aan collega’s
Verder wil de bond afspraken maken over het recht om zowel thuis als op kantoor te werken. Bijna driekwart van de ondervraagden wil beide doen, want het thuiswerken heeft voor- en nadelen.Als belangrijkste voordelen van thuiswerken noemen FNV-leden het ontbreken van reistijd (72%), betere concentratie (39%) en hogere productiviteit (38%). De grootste nadelen zijn het gebrek aan collega’s en sociale interactie (64%) en minder beweging (38%). Vooral jongeren geven aan dat ze thuis geen goede werkplek hebben.

Koffie
De bond vindt een vergoeding nodig omdat thuiswerkers kosten maken voor bijvoorbeeld verwarming, elektra en koffie, maar ook ruimte in huis kwijt zijn. Budgetvoorlichter Nibud berekende vorige maand dat de thuiswerker gemiddeld 2 euro per dag kwijt is. Werkgevers sparen veel kosten uit als medewerkers thuis werken. Een deel daarvan moet terug naar werknemers, vindt FNV. Accountantskantoor PwC becijferde dat als de helft van alle werknemers na de coronacrisis een dag per week thuis zou werken, de werkgevers jaarlijks 1,7 miljard euro zouden uitsparen aan huurkosten voor kantoorruimte en door verminderde uitgaven voor gas, elektriciteit en catering. Volgens datzelfde onderzoek besparen ook werknemers 1,1 miljard euro: aan onder meer lagere kosten voor woon-werkverkeer. Werkgeversvereniging AWVN stelt dan ook dat de werknemer misschien kosten maakt, maar er ook veel voor terugkrijgt.

 

Bron: fiscaalvanmorgen.nl

Interessant? Deel dit bericht!